Biofortyfikacja odegra kluczową rolę w afrykańskich uprawach?

Podczas imprezy towarzyszącej Cultivate Africa pięciu naukowców z CGIAR usiadło, aby omówić konkretne sposoby, w jaki sposób biofortyfikacja – zwiększanie wartości odżywczej upraw poprzez konwencjonalną hodowlę – może wzmocnić systemy żywienia i żywności, nawet w czasach kryzysu. Wydarzenie, sponsorowane przez Unię Afrykańską (AU), skupiało się na znalezieniu innowacyjnych podejść do budowania partnerstw w celu zwalczania skutków pandemii koronawirusa na systemy żywnościowe w Afryce.

Biofortyfikacja zapewnia dodatkowe pożywienie w miejscu produkcji, poprzez ulepszone odmiany podstawowych upraw

Po wstępnych uwagach Paula Demo, Dyrektora Regionalnego Międzynarodowego Centrum Ziemniaka (CIP) na Afrykę, Donald Mavindidze, Dyrektor Regionalny HarvestPlus na Afrykę, przedstawił technologię biofortyfikacji. Powiedział słuchaczom, że biofortyfikacja zapewnia dodatkowe pożywienie w miejscu produkcji, poprzez ulepszone odmiany podstawowych upraw z „wbudowanymi” niezbędnymi mikroelementami.

Ponieważ rolnicy oszczędzają nasiona z każdego zbioru, aby zasadzić je w następnym sezonie wegetacyjnym, biofortyfikacja zapewnia lepsze odżywianie z jednego cyklu wzrostu do drugiego, ponieważ każdy zbiór dostarcza niezbędnych witamin i minerałów bez kosztów dystrybucji suplementów lub wzbogaconej żywności.

Źródło

2020-12-01T14:19:33+01:0023.12.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda