Odbyło się drugie posiedzenie Komitetu Sterującego projektu Paszportyzacja Polskiej Żywności, połączone z realizacją Dialogu Krajowego w ramach Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021. Posiedzeniu przewodniczyła Anna Gembicka, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas spotkania Minister Anna Gembicka poinformowała uczestników, że zapadły decyzje o zintegrowaniu prac nad realizacją projektu Paszportyzacja polskiej żywności z dialogiem krajowym w ramach Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021 pn. Budowanie w Polsce systemu identyfikowania żywności, zapewniającego uczestnikom łańcucha żywnościowego dostęp do transparentnej i wiarygodnej informacji nt. sposobu i miejsca produkcji żywności.
Poruszono również sprawy związane z działaniami informacyjno-promocyjnymi projektu. Poinformowano uczestników o zawarciu porozumienia o współpracy na rzecz realizacji oraz prowadzenia działań informacyjno-promocyjnych w ramach pilotażowego projektu pomiędzy MRiRW, KOWR oraz organizacjami branżowymi, tj. Polską Federacją Ziemniaka, Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego, Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym.
Więcej informacji o projekcie Paszportyzacji Polskiej Żywności można znaleźć na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa pod linkiem: https://kowr.gov.pl/wiedza/projekty-innowacyjne/paszportyzacja-polskiej-zywnosci.
źródło