Poznaj potencjał kulinarny ziemniaków

Jak wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, blisko 40% respondentów sięga po ziemniaki kilka razy w tygodniu, a u niemal 80% z nich są one nieodłącznym dodatkiem do obiadu. Z kolei prawie 20% młodych ludzi (15-39 lat) deklaruje gotowość do wyeliminowania kartofli ze swojego codziennego menu. Co więcej, ponad 85%1 ankietowanych wskazało, iż spożywa ziemniaki przede wszystkim w formie tradycyjnej – z wody. Czy Polakom brakuje więc pomysłów na ich przygotowanie?

Ziemniaki powinny pozostać nieodłącznym elementem codziennej diety – nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale przede wszystkim na właściwości odżywcze i zdrowotne. Są świetnym źródłem potasu regulującego prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz błonnika dającego uczucie sytości i wpływającego na procesy trawienne. W swoim składzie zawierają także wysokiej jakości białka oraz witamin z grupy B, które wpływają na dobrą kondycję układu nerwowego.

Kolejna edycja kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj, jedz”  to nowe przepisy, zaskakujące smaki czyli ziemniaki, jakich jeszcze nie było.

Źródło

2020-01-07T12:43:06+01:0031.01.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda