Dobra Praktyka Rolnicza – jakie działania ograniczają zanieczyszczenie wód azotanami?

Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na żywność, rolnicy często realizują intensywny model produkcji, w którym wytworzenie plonów opiera się na wysokich dawkach azotu i fosforu wnoszonych z nawozami mineralnymi i naturalnymi. W przypadku niewłaściwego ich stosowania nawozy te mogą negatywnie oddziaływać na środowisko naturalne.

Rozpraszanie składników nawozowych poza agrosystemy pól uprawnych stwarza więc duże zagrożenie dla środowiska przyrodniczego, a w szczególności środowiska wodnego, powodując jego eutrofizację. Na poziomie gospodarstwa można jednak temu skutecznie przeciwdziałać, np. śródpolne oczka wodne i mokradła pełnią ważne funkcje środowiskowe.

  • Należy wdrażać dobrą praktykę

  • Nawożenie precyzyjne – dawka zgodna z zapotrzebowaniem

  • Nawozy otoczkowane i z inhibitorami w walce z nadmierną kumulacją azotanów

  • Śródpolne oczka i mokradła jako filtry

  • Rola stref buforowych

Źródło: Zbiór zaleceń dobrej praktyki rolniczej mający na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych do dobrowolnego stosowania, Warszawa, 2019 r., Opracowanie pod redakcją IUNG-PIB Puławy

Szczegóły

2019-12-04T10:00:16+01:0027.12.2019|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda